广州市第一中学校友会论坛

搜索
楼主: 老杨
go

粤语歇后语 [复制链接]

301  杉木灵牌——做唔得主

302  鼎湖上素——好斋

303  卖鲩鱼尾——搭嘴

304  神台桔——阴干

305  隔夜油炸鬼——冇厘火气

306  交通灯——点红点绿

307  航空母舰——食水深

308  老鼠拉龟——冇订埋手

309  死人灯笼——报大数

310  白菜煮豆腐—— 一清二白

311  火麒麟——周身引(瘾)

312  火烧旗杆——长叹(炭)

313  棚尾拉箱——暗中走人

314  单眼佬睇女婿—— 一眼睇晒

315  黄鳝上沙滩——唔死一身潺

316  鱼生粥——仅熟

317  飞机打交——高斗

318  白鸽眼——附旺唔附衰

319  问和尚啰梳--冇嗰样攞嗰样

320  海底石斑——好瘀(鱼)

321  密底算盘——下文是“冇漏罅”意指非常精打细算,一个铜板都不放过的,相当啬刻的人

322  乾隆皇契仔——下文是“周日清”意指当天收入的进款,当天就用光的人。

323  盲公开眼——下文是“酸嘟嘟”意指味道太酸了。

324  瓦靴——下文是“唔落得台”意指下不了台。

325  秀才手巾——下文是“包书(输)”意指每赌必输。

326  绣花袋仔——人人啱 鸡食放光草(虫)——心知肚明

327  神台猫屎——神憎鬼厌

328  山草药——噏得就噏

329  关公细佬——亦(翼)德

330  阿贵买布——唔讲那笔

331  番鬼佬月饼——闷极(moon cake)

332  田鸡过河——各有各蹬

333  菠萝鸡——靠黐(占人便宜)

334  陆荣廷睇相——唔衰攞嚟衰

335  卖鱼佬冲凉——冇晒腥气

336  咸榄煲茶白榄——冇得解

337  夜半食黄瓜——唔知头定尾

338  贼仔入学堂——碰到都是输(书)

339  阿奇生阿奇——奇上加奇

340  阿兰嫁阿瑞——累上加累(兰花和瑞香花均是有香气的花卉,放在一起则香气重叠了。)

341  洗脚不抹脚——是咁甩(该歇后语是形容人花钱没节制。)

342  返潮话梅(厨房阶砖)——又咸又湿

343  寒天饮凉水——点滴在心头

344  乌蝇遛马尾———一拍两散

345  龙舟菩萨——衰神

346  阿贵买布——唔讲那笔

347  龙舟棍——顶衰神

348  乌蝇搂马尾—— 一拍两散

349  茅根竹——借(蔗)水

350  冇米粥——水汪汪(冇实际)

351  扭纹柴——难搞店

352  神仙过铁桥——包稳阵

353  市桥蜡烛——假细心(芯)

354  剃刀门楣——出入都刮

355  猪笼入水——道道来

356  疍家鸡见水——得个望

357  戥穿石(邓穿石)——陪衬的

358  冇尾飞陀——无影无踪

359  塘底亦——水干才见

360  贼佬试沙煲——试吓先

361  牛头唔对马嘴——唔啦搭

362  朱义盛——流野

363  单料铜煲—— 一滚就熟

364  掘尾龙——搞风搞雨

365  瘌痢担遮——无法无天

366  电灯胆——唔通气

367  唔食羊肉一身躁——无端受牵连

368  裁缝度身——有分寸

369  生仔姑娘醉酒佬——唔要又唔要,唔制又制。

370  细路哥剃头——就快就快

371  二叔公割禾——望下截

372  挖肉罗疮生——自讨苦吃

373  半夜食黄瓜——唔知头共尾

374  火烧城隍庙——急死鬼

375  鱼生粥——仅熟

376  老炆文鸭——得把嘴硬

377  沙湾灯笼——何苦(府)

378  食咗成担蒜头——好大口气

379  冇掩鸡笼——自出自入

380  湿水麻绳——越缠越紧

381  大姑娘做媒——说人不说己

382  蟒蛇遇箭猪——难缠

383  打针吃黄莲——痛苦

384  烧坏瓦——唔入叠

385  大炮打蚊兹——白费力

386  火烧石灰船——冇得救 (无药可医)

387  上香打喷嚏—— 一面灰

388  大石砸死蟹——冇声出

389  干塘捉鱼——冇走鸡

390  水扣油——捞唔埋

391  五更鸡啼——唔知丑

392  木头眼镜——睇唔透

393  瓦筒领——包顶颈

394  屎坑石头——又臭又硬

395  跑马射蚊须——十分眇茫

396  蓊菜文章——半通不通

397  指天椒——越细越竦

398  二叔公煎羔——翻来覆去  

399  木头人——冇心肝

400  大花脸抹眼泪——离行离捺

慢慢看.谢谢.

401  罗汉请观音——人多好担当

402  炮仗颈——爆完至安乐

403  猪头骨——难啃兼冇肉

404  半夜鸡啼——唔知丑

405  上好沉香当烂柴——唔识货

406  香蕉树影——粗枝大叶

407  冇槟榔嚼唔出汁——事出有因

408  茶楼搬家——另起炉灶

409  飞机上弹琴——高调

410  出炉铁——听打

411  一三五七九——冇伤(双)

412  阿均卖大头——好噏唔噏

413  二四六八单——冇得变

414  二叔公试田——听殃(秧)

415  二婆婆养猪——够“晒”好心机

416  十二点半钟——指天督地

417  十五个铜钱分两份——七又唔系,八又唔系

418  大辘藕抬色——应有尽有。

419  广东凉茶——包好

420  大良阿斗宫——二世祖

421  二打六——未够斤两 入网鱼——走唔甩

422  半桶水——冇料又认叻

423  八十岁翻头嫁——摆路行(多此一举)

424  入网鱼,进笼虾——走唔甩

425  大花筒——乱散。(比喻挥霍钱财,只顾眼前光景的人。)

426  大肚婆行钢丝——铤(挺)而走险

427  大喉榄——食凸。(胃口大、贪婪)

428  马骝生臭狐——唔系人咁味(不近人情或性格乖僻)

429  飞机运茶壶——高水平(瓶)

430  上山捉蟹——难

431  小偷被狗咬——暗哑抵死忍

432  非洲和尚——乞(黑)人憎(僧)

433  乞儿煮粥——唔等熟

434  土地灯笼——夜不收。比喻爱过夜生活、彻夜未归以致早晚颠倒的人。

435  三行佬做门——过得自己,过得人。

436  马骝生臭狐——唔系人噉味(不近人情或性格乖僻)

437  一只筷子食豆腐——搞镬晒

438  火烧灯芯——冇叹(炭)

439  王老吉——包好

440  切菜刀剃头——牙烟
‹ 上一主题|下一主题

Archiver|广州市第一中学校友会 ( 粤ICP备08104060号 )

GMT+8, 2024-6-27 02:32 , Processed in 0.114631 second(s), 9 queries .